Live Scores

Εγκληματική ενέργεια το νέο διατροφικό σκάνδαλο

 

 

Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύτηκαν με ζωοτροφές

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας υπάρχουν «ενδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες το νέο διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένα με διοξίνες γεωργικά προϊόντα, το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύθηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι ένα καρκινογόνο προϊόν.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πόσους γεωργούς αφορά το θέμα. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο και τις συνθήκες της υπόθεσης» τόνισε ο ίδιος.

Η υπουργός Προστασίας Καταναλωτή, Ίλζε Άιγκνερ, δήλωσε χθες ότι οι γεωργοί υποφέρουν από μια κατάσταση που φαίνεται ότι προκλήθηκε από κάποια δόση εγκληματικής δραστηριότητας. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις.

Τα λίπη για βιομηχανική χρήση είναι προφανώς φθηνότερα στην παραγωγή απ' ό,τι τα λίπη για ζωοτροφές. «Σε τέτοιες ποσότητες, δε μπορεί να πρόκειται για λάθος», είχε δηλώσει ο Κόνραντ Σολτς, υπεύθυνος των αρχών της Κάτω Σαξονίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να αναφερθεί στην ιδέα να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο ή να δοθεί έκτακτη αρωγή για να βοηθηθούν οι γεωργοί που έχουν πληγεί από την υπόθεση, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της αγροτικής ομοσπονδίας Γκερντ Ζονλάιτνερ.

Περίπου 4.700 αγροκτήματα και εκμεταλλεύσεις έχουν κλείσει προσωρινά λόγω του κινδύνου της διοξίνης, είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ το υπουργείο Γεωργίας.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι περίπου 136.000 αυγά που προέρχονταν από τη Γερμανία και μπορεί να ήταν μολυσμένα με διοξίνη κατασχέθηκαν στην Ολλανδία την Τρίτη.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου